A avea un câine dresat nu este același lucru cu un câine echilibrat, dar dacă câinele dvs. cunoaște câteva comenzi de bază, poate fi util atunci când abordați comportamente cu probleme – cele existente sau cele care se pot dezvolta în viitor.

Așadar, de unde să începeți cu antrenamentul ascultării câinilor? Ați putea apela la un dresor, dar nu este necesar; o poți face singur. De fapt, cu o atitudine potrivită, poate fi distractiv atât pentru tine, cât și pentru câinele tău!

Șezi

Aceasta este una dintre cele mai ușoare comenzi de ascultare a câinilor, așa că este una bună pentru a începe.

 • Țineți o recompensă aproape de nasul câinelui.
 • Mută-ți mâna în sus, permițându-i capului să urmeze recompensa și determinându-i partea inferioară.
 • Odată ce este în poziția de șezut, spune „Șezi”, dă-i recompensa și ofera-i putină afecțiune.

Repetați această secvență de câteva ori în fiecare zi, până când câinele dvs. a stăpânit. Apoi cereți câinelui dvs. să stea înainte de masă, când plecați la plimbări și în alte situații în care ați dori să fie calm și așezat.

Repetați această secvență de câteva ori în fiecare zi, până când câinele dvs. a invată aceasta comandă. Apoi cereți câinelui dvs. să stea in potitia șezut când plecați la plimbări și în alte situații în care ați dori să fie calm și așezat.

Vino

Această comandă vă poate ajuta să păstrați un câine aproape de dvs fără probleme, aducându-l înapoi în cazul în care pierdeți strânsoarea la lesă sau lăsați accidental ușa din deschisă.

 • Pune-i o lesă și o zgardă pe câinele tău.
 • Coborâți la nivelul lui și spuneți: „Vino”, în timp ce trageți ușor de lesă.
 • Când ajunge la tine, răsplătește-l cu afecțiune și cu un deliciu.

După ce a învățat această comandă cu lesa, îndepărtați-o – și exersați comanda într-o zonă sigură și închisă.

Culcat

Aceasta poate fi una dintre cele mai dificile comenzi în pregătirea ascultării câinilor. De ce? Deoarece poziția este o postură supusă. Puteți ajuta prin menținerea antrenamentului pozitiv și relaxat, în special cu câini temători sau anxioși.

 • Găsiți un deliciu mirositor deosebit de bun și țineți-l în pumnul închis.
 • Ține mâna până la botul câinelui tău. Când îl adulmecă, mișcă-ți mâna pe podea.
 • Apoi purtati mâna de-a lungul pământului în fața lui pentru a-i încuraja corpul să-și urmeze capul.
 • Odată ce este în poziția de jos, spune „Jos”, dă-i tratamentul și puțină afecțiune.

Repetați asta în fiecare zi. Dacă câinele tău încearcă să se ridice sau să se îndrepte spre mâna ta, spune „Nu” și ia-ți mâna. Nu-l împingeți într-o poziție de jos și încurajați fiecare pas pe care câinele dvs. îl face spre poziția corectă. La urma urmei, muncește din greu pentru a-și da seama!

Așteaptă

Înainte de a încerca acesta, asigurați-vă că câinele dvs. este un expert la comanda „Șezi”.

 • În primul rând, cereți câinelui dvs. să se „așeze”.
 • Apoi deschide palma mâinii în fața ta și spune „Așteaptă”.
 • Faceți câțiva pași înapoi. Recompensează-l cu un tratament și afecțiune dacă rămâne.
 • Măriți treptat numărul de pași pe care-i faceți înainte de a da tratamentul .
 • Recompensează-ți mereu cățelul pentru că rămâne pe loc – chiar dacă așteaptă doar câteva secunde.

Acesta este un exercițiu de autocontrol pentru câinele dvs., deci nu vă descurajați dacă durează un timp până il stăpânește bine, mai ales pentru cățelușii și câinii cu energie mare. La urma urmei, vor să fie în mișcare și nu doar să stea acolo în așteptare.

Lasă

Acest lucru vă poate ajuta să vă păstrați câinele în siguranță atunci când curiozitatea lui devine irezistibilă pentru el, de parcă ar mirosi ceva delicios, dar posibil periculos pe pământ! Puneți o recompensă în ambele mâini.

Arată – i un pumn închis cu deliciul in interior, și spune: „Lasă – l.“

Lasă-l să lingă, să adulmece, și să atingă cu gura și să latre pentru a încerca să obțină recompensa – apoi spune „lasă-l”.

Odată ce nu mai încearcă, dă-i recompensa din cealaltă mână.

Repetați până când câinele dvs. se îndepărtează de primul pumn atunci când spuneți: „Lasă-l”.

În continuare, dă-i câinelui tău tratamentul numai atunci când se îndepărtează de primul pumn și, de asemenea, se uită la tine.

Odată ce câinele tău se îndepărtează constant de primul pumn cu recompensa și îți oferă contactul ocular atunci când spui comanda, ești gata să treci la următorul pas. Pentru aceasta, utilizați două gustări diferite – una care este în regulă și una care este un favorit deosebit de bine mirositor și gustos pentru cățelul tău.

 • Spune „Lasă-l”, așezați recompensa cea mai puțin atractivă pe podea și acoperiți-o cu mâna.
 • Așteaptă până când câinele tău ignoră acea recompensă și te privește. Apoi luati deliciul acela de pe podea, dați-i un deliciu mai bun și imediat puțină afecțiune.
 • După ce a obținut-o, așezați cea mai puțin gustoasă recompensă pe podea … dar nu o acoperiți complet cu mâna. În schimb, țineți-l un pic deasupra recompensei . În timp, mișcați-vă treptat mâna mai departe și mai departe până când mâna este la aproximativ 6 centimetri mai sus.
 • Acum este gata să exerseze cu tine în picioare! Urmați aceiași pași, dar dacă încearcă să smulgă recompensa mai puțin gustoasă, acoperiți-o cu piciorul.

Nu grăbiți procesul. 

Doar aceste cinci comenzi simple vă pot ajuta să vă păstrați câinele în siguranță și să vă îmbunătățiți comunicarea cu el. Merită să investiți timpul și efortul dvs.